Fizetési meghagyás (FMH)
Mit kell tudni a fizetési meghagyásról?

2010. június 1-től az egymillió forint értékig terjedő, pénz fizetésére irányuló lejárt követelés kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthető, s a jogi képviselettel rendelkezők, valamint a jogi személyek számára kötelezővé válik a fizetési meghagyás elektronikus úton történő benyújtása.

A kibocsátott fizetési meghagyással kapcsolatban az adósunk ellentmondással élhet (perré alakul a fizetési meghagyás), de ha nem mond ellent, akkor a jogerőre emelkedett FMH alapján kezdeményezhető a végrehajtás.
További tulajdonsága a fizetési meghagyásnak, hogy amennyiben jogos a követelésünk, az FMH miatt felmerülő járulékos költségeinket is ráterhelhetjük adósunkra (pl. késedelmi kamat, ügyvédi díj, FMH-eljárás közjegyzői díja stb.).

Kihez adható be az FMH iránti kérelem?
2010. június 1-től a közjegyzők végzik a fizetési meghagyások kibocsátását. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszere révén az elektronikus úton benyújtott kérelmek alapján a mostani átlagosan fél év helyett – hibátlanul kitöltött kérelem esetén – három nap alatt kibocsátják a fizetési meghagyást.

Ki írhatja alá a kérelmet?
A jogosultat képviselő természetes személy (pl. ügyvéd, jogtanácsos, cégvezető stb.). Jogosultnak nevezhető ebben a szituációban az, akinek a másik fél tartozik.

Miért jó az elektronikus eljárás?
A közjegyzőnek 3 napon belül vissza kell jeleznie: ki kell bocsátania az FMH-t, vagy ki kell adnia a hiánypótlási felszólítást, esetleg elutasítania a kérelmet.

Mennyibe kerül az eljárás?
A közjegyzőnek fizetendő díj alapesetben az eredeti követelésünk 3%-a, de legalább 5000 Ft.

Hogyan tölthetek ki fizetési meghagyás iránti kérelmet?
FMH-kérelmet kitölteni lehetséges közvetlenül a Magyar Országos Közjegyzői Kamara weboldalán, de a biztonságos és kényelmes megoldást keresők figyelmébe ajánljuk az eGov FMH szoftvert.
Bővebb információ: itt .

Segítség a kérelmek kitöltéséhez
A kérvény kitöltéséhez jogi jártassággal rendelkező szakember igénybevételét javasoljuk, de nagy segítség lehet egy részletes (kb 3 órás), egyéni vagy kiscsoportos oktatáson való részvétel.
Oktató partnerünk:
Kiss Zsuzsa
MorTitkárság Bt.
http://www.mortitkarsag.hu
info@mortitkarsag.hu
(20) 424 0877

Honnan vehetek elektronikus aláírást?
A MOKK rendszere megköveteli a minősített elektronikus aláírást és a minősített időbélyeg elhelyezését minden egyes kérelmen.
A MOKK rendszere a Microsec Kft. és a Netlock Kft. aláíró tanúsítványát tudja kezelni.